ULFT OMSTREEKS 1600 met het fraaie Kasteel `ULFT`en nog geen 20 huisjes. 

ULFT IN VOGELVLUCHT Omstreeks 1600

Bovenstaande tekening kwam tot stand door een overzicht van de kaart van HISGIS uit 1832,  in combinatie met de gegevens uit beide onderstaande oude plattegronden uit ca. 1650 en 1670.
De toenmalige huisjes, kasteel, bruggen, rivieren en wegen zijn ingetekend op een schaalmodel uit 1832 van HisGis. Hierdoor is het gelukt om een fraai realistisch geheel te vormen.

(De huisjes zullen er in werkelijkheid wat armoediger uitgezien hebben.)

Deze kaart uit omstreeks 1650, in combinatie met het overzicht uit de kaart van HISGIS uit 1832, werd de grote afbeelding hierboven samengesteld.

HET KASTEEL WAS TOEN OMGEVEN MET EEN GRACHT.

Het is niet bekend, wanneer en door wie de kaart uit 1650 werd getekend, maar gezien de bewoning en de twee grote torens van het kasteel zal dit omstreeks 1650 geweest zijn. 

De maker van deze tekening heeft de rechter grote toren van het kasteel nog ingetekend echter zonder de torenspits. De toren werd namelijk met groot geweld grotendeels verwoest toen op 22 december 1570 het kasteel door de Geuzen werd ingenomen. Het kasteel was toen nog omgeven door een gracht.

DE HUIDIGE WATERSTRAAT WAS TOEN AL IN WORDING!

Nogmaals vrijwel dezelfde situatie maar dan getekend door iemand anders in 1670. De vele vertakkingen van de oude IJssel en de gracht om het kasteel komen op deze tekening  ook voor.